Våra bussar har ju såklart en historia och vi har forskat lite bakåt i tiden och hittat lite kul material runt våra bussar som vi gärna delar med oss av. Vi vill rikta ett stort tack till vissa medlemmar i Svenska Omnibusföreningens forum som hjälpt oss med massa matnyttig information och bilder! Länk till nämnda forum hittar du längst ner på sidan samt under fliken länkar.

 

 

1981 föddes Yellow nightrider, vi har inte lyckats hitta några bilder från själva förlossningen utan den första bilden vi har är när Yellow var blott tre år gammal, det vi vet är dock att den hade stora däck redan när den föddes. Yellow bodde sina första år hos hos Club Continental. Club Continental anordnade bl.a. resor utomlands samt fjällresor till Tänninge turisthotell (länkar hittar du längst ner på sidan) som då var i deras ägo.

Tack vare att ägarna visste att utnyttja ett företags PR så var deras bussar vanliga som produktplacering i diverse svenska långfilmer från 1970-talets senare och 1980-talets tidigare hälft. Vi vet dock ännu inte i vilken/vilka filmer Yellow har synts till, om du har sett den på nån gammal film så hojta gärna till!

Resebyrån Club Continental såldes 1982 och hotellet i Tänndalen två år senare efter konkurs. Alltsedan dess har hotellet drivits vidare sporadiskt i olika former. Hotellet står sedan en tid tillbaka helt outnyttjat och är utbjudet till försäljning. Det har varit svårt att hitta en köpare och det finns flera frågetecken kring Tänninges framtid. Så här såg i alla fall Yellow ut i treårsåldern:

 

 

 

1986 hade Yellow flyttat till Centrala Buss och den fick då en lite annorlunda look, på bilden nedan är Yellow hela fem år gammal, stora ponken:

 

 

 

1986 såg även Mofen dagens ljus. Mofen hade en lite besvärlig födsel som drog ut lite på tiden eftersom den redan från början inreddes med sängar, dusch och lounger etc. Hur Mofen skulle se ut bestämde beställaren som var Midnight Express i Malmö. Denna information har vi fått via en artikel i Trailer magazine i nummer 22 från 1986 (klicka för att läsa den). Artikeln som vi blev tipsade av via SvOf´s forum berättar mer om skapelsen och om en av dess första resor utomlands. Mofen såg ut så här när den var nästan nyfödd:

 

 

 

1993 (i slutet av december) flyttade Mofen till Ola Wortzelius Turnébuss AB. När Mofen varit hos Turnébuss AB något år fick den en rejäl uppfräschning och ombyggnad både invändigt och utvändigt (1996). Större delen av inredningen byttes ut och sex av fönstren ersattes av plåt och de små öppningsbara fönstren. Bussen lackades i "Falurödmetallic".

 

1995 flyttade Yellow nightrider till Starlight AB i Krylbo. Hos Starlight fick den ny inredning och en massa sängar, även utsidan fick sig en duvning med ny lack och allt! Där bodde den tills nuvarande husse köpte den 2006. Vad vi vet så tycker den att det är alldeles prima att puttra runt på lite semesterrundor o gotta sig med sina nya ägare! Så här såg Yellow nightrider ut i Starlights ägo, och det mesta är sig likt även idag även om det förändrats en hel del invändigt:

 

 

 

1996 fick som sagt Mofen en uppfräschning både in- och utvändigt av Ola Wortzelius Turnebuss AB och såg då ut så här:

 

 

 

1999 gjorde Mofen sällskap med Yellow hos Starlight AB och de blev såklart väldigt goda vänner. Mofen fick ju såklart ny lack i gul kulör för att passa in i företagets fordonsflotta. Även Mofen flyttade från Starlight AB 2006, men den mellanlandade ett par år hos en event-arrangör innan den 2009 slutligen hamnade hos sin nuvarande familj.

Så här såg Mofen ut i november 2005, bilden togs av Esbjörn vid Scandic Ariadne i Värtahamnen i Stockholm:

 

 

 

2007 närmare bestämt i slutet på augusti fångade Niclas Rosenius Mofen på bild i Uppsala och då såg den ut så här:

 

 

 

I slutet av oktober samma år sågs den i Umeå och Verspieder från SvOf´s forum lyckades svinga fram kameran och tog bl.a. denna bild:

 

 

 

2009 återförenades alltså Mofen och Yellow lyckligt, och vad vi vet så kommer de leva länge lyckliga som vänner framöver - det är i alla fall vad deras ägare hoppas!

 

 

Länkar:

 

Svenska omnibusföreningen - SvOf: http://www.omnibuss.se

 

Tänninge turisthotell:

http://www.tillfjalls.se/2009/03/09/tanninge-i-dn/

http://spr.dinstudio.se/gallery1_31.html

http://www.jornmark.se/places_photo.aspx?placeid=171&Photonumber=065&lang=

http://www.byggnadsvard.se/index.php?option=com_content&view=article&id=385:taenndalens-turisthotell&catid=3:begyggelsehistoria&Itemid=63

 

Artikel Midnight Express från Trailer 22/1986: http://www.nightrider.se/Trailerartikel_nr22_1986.pdf

 

 

 

 

nightrider.se